Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 190 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΕΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 190 ΧΡΟΝΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΗΣ ΜΕΙΚΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ


Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 190 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ελασσόνας με τη Μεικτή Δημοτική Χορωδία Ελασσόνας παρουσιάζουν στην Ελασσόνα, επετειακή Μουσική Συναυλία, στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη», την Πέμπτη 24 Μαρτίου παραμονή της επετείου της απελευθέρωσης και ώρα 8.30 μ.μ..

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το μουσικό έργο «Καντάτα Ελευθερίας» του Χρήστου Λεοντή σε κείμενα Ρήγα Φεραίου, Διονυσίου Σολωμού και Ιωάννη Μακρυγιάννη. Με το έργο αυτό τιμάται ο Ρήγας Φεραίος ως εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Διονύσιος Σολωμός ο οποίος θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας, όχι μόνο γιατί έγραψε τον «Ύμνο προς την Ελευθερία», αλλά και γιατί αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική παράδοση και καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα και τέλος ο Ιωάννης Μακρυγιάννης ο οποίος διετέλεσε πολεμιστής, έμπορος, στρατηγός και ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ελασσόνας πιστεύει, πως η συγκίνηση που δημιουργεί η μουσική του Χρήστου Λεοντή και ο αυθεντικός λόγος των τριών αυτών μεγάλων μορφών του Ελληνισμού, λειτουργεί σαν καλός αγωγός για να μεταφερθούν στο παρόν οι διαχρονικές αξίες του έργου του Ρήγα, του Σολωμού και του Μακρυγιάννη.

Η «ΚΑΝΤΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» γράφτηκε, και πρωτοπαρουσιάστηκε απ’ τον ίδιο τον συνθέτη στο Μέγαρο Μουσικής, το 1998, ύστερα από παραγγελία της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο της επετείου των διακοσίων χρόνων από τη θανάτωση του Ρήγα και τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού.

Σε συνδυασμό με τη συγκίνηση που προκαλεί η μουσική του Χρήστου Λεοντή, η «Καντάτα Ελευθερίας» αποσκοπεί στην ενίσχυση της ιστορικής μνήμης και στην ανάδειξη της δημοκρατικής συνείδησης των Ελλήνων. Το έργο του Χρήστου Λεοντή, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της μουσικής και χαρακτηριστικά δείγματα του λόγου του Ρήγα, του Σολωμού και του Μακρυγιάννη, συνθέτει σε μορφή τριπτύχου τις ιδέες του και αναδεικνύει τα στοιχεία που προδίδουν σε αυτές ενότητα και συνοχή, παρά τις εγγενείς τους διαφορές και τα διαφορετικά ιστορικά συμφραζόμενα που απηχούν. Πρόκειται ακριβώς για τα στοιχεία εκείνα, που συγκροτούν τη βάση του οικοδομήματος της δημοκρατικής πολιτικής παράδοσης του Ελληνισμού.

Μαζί με τη δημοτική χορωδία τραγουδούν οι σολίστ: Πένη Αγοράστη-μέτζο, Θωμάς Σκοτίδας-βαρύτονος, ενώ αφηγητής είναι ο Πέτρος Χατζήνας. Το ορχηστρικό σύνολο αποτελείται από τους: Τάσο Μήτσιο στην κιθάρα, Κώστα Αντωνίου στο ακορντεόν, Γιάννη Ράπτη στη φυσαρμόνικα και Παναγιώτη Μπαλανίκα στο πιάνο. Διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Μπαλανίκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: