Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

10ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008

10ο ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

H Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού –Τουρισμού – Αθλητισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ελασσόνας, διοργανώνει την 10η Χορωδιακή Συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο 5 Απριλίου 2008 και ώρα 8:00 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας.
Θα λάβουν μέρος τέσσερα αξιόλογα χορωδιακά σύνολα . Ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Καρδίτσας «Ο Αρίων» υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Χρ. Σάλτη, η Χορωδία Αλιβερίου υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Μιχ. Κοκκίνη, η Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Αταλάντης υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Γ. Διαμαντόπουλου και η Δημοτική Χορωδία Ελασσόνας υπό την διεύθυνση του μαέστρου τον κ. Χρ. Μπαλανίκα.

Λίγα λόγια για τις χορωδίες :

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
« Ο ΑΡΙΩΝ »

Μια ομάδα φιλόμουσων πολιτών το 1960 ίδρυσε τον ΑΡΙΩΝΑ, με σκοπό την ανάπτυξη και εξύψωση του μουσικοκαλλιτεχνικού αισθήματος της πόλης, τη διάδοση της μουσικής, του ομαδικού τραγουδιού, τη σύσταση χορωδιών , την οργάνωση συναυλιών, καλλιτεχνικών εορτών- παραστάσεων, ίδρυση Μουσικών Σχολών, Ωδείων, Φιλαρμονικής.
Με τον σημερινό μαέστρο Χρήστο Σάλτη, βασικό στέλεχος της πρώτης χορωδίας, αναπτύσσει πλούσια καλλιτεχνική δράση και κοινωνική δραστηριότητα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παίρνοντας μέρος σε μουσικοκαλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Παίρνει την πρώτη θέση (βραβείο-κύπελλο) στο 3ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών – 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός χορωδιών. Επίσης εκπροσώπησε επάξια την πατρίδα μας στο εξωτερικό, με βραβεία, κύπελλα, τιμητικές διακρίσεις. Διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Σάλτης. Συνοδεύει στο πιάνο ο Γιάννης Παραθύρας. Σολίστ ο τενόρος Γ.Γιάκας.
ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ

1. Έλα κρυφά έλα λαθραία.
Μάριου Τόκα, εναρμ. Μάριου Τζινιόλη.
2. Αν μ’ αγαπάς.
Σταύρου Κουγιουμτζή , εναρμ. Μάριου τζινιόλη.
3. Ένας κόμπος η χαρά μου.
Σταύρου Κουγιουμτζή, εναρμ. Γ. Καρκάλα.
(Σόλο ο Γ. Γιάκας)
4. Η μπαλάντα του Αντρίκου.
Μίκη Θεοδωράκη, εναρμ. Γ. Καρκάλα.
5. Μάουτχάουζεν.
Μίκη Θεοδωράκη,
ντουέτο Γ. Γιάκας – Χρ. Σάλτης ,


6. Ave Maria. F.X. Engelhart. Στο σόλο Γ. Γιάκας

ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

Η Χορωδία Αλιβερίου ιδρύθηκε το 1995 και ήδη μετράει στο ενεργητικό της πάνω από 100 συναυλίες σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.
Στον τομέα των διακρίσεων έχει ήδη αποσπάσει ένα 1ο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου στην κατηγορία Folklore, μια 4η θέση στο διεθνές Φεστιβάλ Ναυπάκτου για το βραβείο «Μίκης Θεοδωράκης», ένα αργυρό μετάλλιο στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρπενησίου και την 9η θέση στην Ολυμπιάδα χορωδιών του 2004 στην Αθήνα.
Έχει πραγματοποιήσει μεγάλη συναυλία στην Όπερα του Protiv Βουλγαρίας και μια θαυμάσια παραγωγή στη ΝΕΤ. Συνεργάστηκε με επιτυχία με τους Γ. Χατζηνάσιο, Μ. Πλέσσα, Στ. Κουγιουμτζή, Μάριο Τόκα στα πλαίσια του δικού της φεστιβάλ που οργανώνει από το 1996.
Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας πήρε μέρος στην Ολυμπιακή χορωδία όπως επίσης και στην υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας στη Χαλκίδα και Αλιβέρι σε συνεργασία με τη δημοτική Φιλαρμονική Χαλκίδας.
Είναι μέλος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος, της EUROPA CANTAT και της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χορωδιών (I.F.C.M.) ενώ παράλληλα είναι μέλος της POLIFONIA 2005 με την οποία συνεργάστηκε σε μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ταυτόχρονα με τη συμφωνική ορχήστρα Χαλκίδας. Στο πιάνο συνοδεύει η Δήμητρα Γαλιτοπούλου. Καλλιτεχνικός διευθυντής – μαέστρος: Μιχ. Κοκκίνης.
ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ

1. Επιφάνια των Μ. Θεοδωράκη,
Γ. Σεφέρη, Εναρμ. Γ. Κακίτση.
2. Ένας κόμπος η χαρά μου, Στίχοι - Μουσική: Στ. Κουγιουμτζή.
3. Το τραίνο φεύγει στις οκτώ,
Μ. Θεοδωράκη - Μάν. Ελευθερίου, Εναρμ. Μιχ. Κοκκίνη.
4. Οι ελεύθεροι και ωραίοι,
Στ. Κουγιουμτζή - Μ. Ελευθερίου, Εναρμ. Μιχ. Κοκκίνη.
5. Πέτρινα χρόνια,
Στ. Σπανουδάκη από την κινηματογραφική ταινία.
6. Τσιγγάνικο ταγκό, Θεόφραστου Σακελαρίδη, από την οπερέτα «Βαπτιστικός».

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

Η χορωδία είναι μια από τις παλαιότερες χορωδίες με μεγάλη διεθνή παρουσία, καρπός της μεγάλης χορωδιακής παράδοσης της Λοκρίδας. Έχει εμφανιστεί στα σημαντικότερα Διεθνή Ελληνικά Φεστιβάλ και με σημαντική διεθνή παρουσία σε αίθουσες συναυλιών όπως: Ιταλία, Ουγγαρία, Λιθουανία. Υπερασπίζεται την Ελληνική πολυφωνική μουσική σε όλα της τα είδη και τις εκφράσεις. Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα παλιάς και σύγχρονης μουσικής.
Τη χορωδία διευθύνει ο μαέστρος Γιώργος Διαμαντόπουλος.
ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ
1.Δόξα στο όνομά του
Frang Schubert (1797-1828)2.Θαλασσάκι
Καλαματιανός Δωδεκανήσου, Επεξεργασία Π. Μαυρόπουλος
3.Όλα καλά
Σταύρου Κουγιουμτζή, Εναρμ. Μάριος Τζινιόλης
4.Ένας κόμπος η Χαρά μου
Σταύρου Κουγιουμτζή, Εναρμ. Γιώργος Διαμαντόπουλος
5.Όμορφη πόλη
Γιάννη & Μίκη Θεοδωράκη, Επεξ: Λάζαρος Δεληδήμος
6.Βρέχει πάλι απόψε
Νίκος Δασκαλόπουλος-Μίμης Πλέσσας
Επεξεργασία για Χορωδία και Πιάνο Λάζαρος Δεληδήμος Στο Πιάνο η Άρτεμις Αργυροπούλου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Η Δημοτική χορωδία Ελασσόνας ιδρύθηκε το 1968 από μια ομάδα φιλόμουσων ανθρώπων της πόλης, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση της τότε Δημοτικής αρχής, αφήνοντας τη δική της σφραγίδα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, μέχρι και το 1975 υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Ιωάννη Τσανακά. Ύστερα από μια διακοπή δεκαοκτώ ετών η χορωδία επανιδρύεται το Μάρτιο του 1992 με πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής και με διευθυντή τον κ. Ορέστη Δαόπουλο. Έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως Βόλο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λευκάδα, Άνδρο, Σκιάθο, Νέα Αγχίαλο, Καστοριά, Κοζάνη, Θήβα, Μέγαρα, Σπάρτη. Επίσης από το 2005 έως και σήμερα, έλαβε μέρος στα διεθνή Φεστιβάλ Φλώρινας Αλιβερίου, Κέρκυρας, Κορίνθου, Λάρισας και Σπετσών αποσπώντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Από το έτος 2002 και μέχρι σήμερα η χορωδία υπάγεται στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από τον Ιανουάριο του 2005 την καλλιτεχνική διεύθυνσης της Μικτής Χορωδίας που πλέον αποτελείται από 50 μέλη, και της νεοσύστατης Παιδικής χορωδίας, που σήμερα αριθμεί 60 λιλιπούτειους χορωδούς, αναλαμβάνει ο μαέστρος κ. Χρήστος Μπαλανίκας.
ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ
1. Έπεφτε βαθιά σιωπή
Στίχοι Λ. Παπαδόπουλου-Μουσική Μ. Πλέσσα
2. Ο Γιάννος και η Παγώνα
Στίχοι Σοφία Βέμπο, Μουσική Κ. Γιαννίδη,
Σόλο κ. Πένυ Αγοράστη.
3. Ήσουνα Παράπονο
Στίχοι Λ. Παπαδόπουλου, Μουσική Μ. Θεοδωράκη.
4. Nabucco
Giuseppe Verdi: 1813-1901
5. Μαργαρίτα Μαγιοπούλα
Στίχοι Ιακ. Καμπανέλλη, Μουσική Μ. Θεοδωράκη
6. Είναι μεγάλος ο καημός
Στίχοι Δ. Χριστοδούλου, Μουσική Μ. Θεοδωράκη.
7. Μαργαρίτα Μαργαρώ
Στίχοι-Μουσική Μ. Θεοδωράκη.
Τη χορωδιακή επεξεργασία των τραγουδιών εκτός από το NABUCCO έκανε ο μαέστρος κ. Χρήστος Μπαλανίκας.
Φυσαρμόνικα ο κ. Γιάννης Ράπτης. Πιάνο ο κ. Θέμης Σαμαντζής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: