Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ ... ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕ!!!

Η Ελασσόνα … δεν ξέχασε!!
Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης.
Ευαισθησίες, Μνήμες, Μηνύματα μέσα από τις δεκάδες δημιουργίες καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα.



Με την παρουσία εκατοντάδων φιλότεχνων, καλλιτεχνών και ανθρώπων ευαισθητοποιημένων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: ‘Αυτή την φορά να μην ξεχάσουμε … μια καμένη έκθεση’ που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία η Δ.Ε.Π.Τ.Α.Κ.ΑΛ. του Δήμου Ελασσόνας σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρία «Ορίζοντας» στις αίθουσες του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ελασσόνας. Η έκθεση που συνεχίζεται μέχρι τις 11 Μαΐου, είναι μια προσπάθεια πάνω από 120 εικαστικών και ποιητών να συντηρήσουν την μνήμη , τη συνείδηση και τον προβληματισμό.
Η έκθεση λοιπόν, που ξεκίνησε από την Αθήνα και περιοδεύει σ’ όλη την Ελλάδα, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, με αφορμή τις εκτεταμένες καταστροφές του φυσικού μας πλούτου που έγιναν το καλοκαίρι που μας πέρασε και στο οποίο όλοι νοιώσαμε ανίσχυροι, αμήχανοι, προδομένοι και φτωχότεροι.
Αυτή τη φορά, το κύμα της φωτιάς δεν φάνηκε να αφήνει ορθό, κανένα άλλοθι, καμία δικαιολογία, κανένα εφησυχασμό, όχι μόνο για την καταστροφή της ζωής, αλλά και του αρχαίου τοπίου, της ιδιαίτερης αίσθησης αυτού του τόπου, που όπως και να ’χει δεν είναι ιδιοκτησία ή κληρονομιά μας, αλλά κτήμα όλης της ανθρωπότητας.
Σε αυτή την “καμένη έκθεση” που την εικαστική επιμέλεια έχουν ο Τζίμης Ευθυμίου και η Θωμαή Κόντου, συμμετέχουν καλλιτέχνες κάθε εκφραστικού μέσου (κάθε είδους εικαστικό υλικό, ζωγραφική, σχέδιο, χαρακτική, digital ζωγραφική, φωτογραφία, video art,εγκαταστάσεις χώρου, οπτική ποίηση, κ.α. ) και καταθέτουν βιώματα μέσα σε ένα εναλλασσόμενο οπτικό πεδίο. Με τη φιλοδοξία αυτή, η έκθεση αποτελεί ένα μικρό, γόνιμο, αντιπλημμυρικό ανάχωμα, ανάμεσα στην Οργή και την Αδιαφορία.
Οι προσκεκλημένοι από τον Θεσσαλικό χώρο αλλά και από αρκετές περιοχές της χώρας μας, επισκέφθηκαν το χώρο της έκθεσης και θαύμασαν πάνω από 150 έργα των 120 και πλέον καλλιτεχνών που πήραν μέρος σ’ αυτήν. Η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη που ακόμα και λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, καλλιτέχνες από διάφορες περιοχές της χώρας μας, έφθαναν με τα έργα τους και την επιθυμία τους να συμμετέχουν.
Τα εγκαίνια άνοιξαν με τον χαιρετισμό του προέδρου της Δ.Ε.Π.Τ.Α.Κ.ΑΛ. κ. Ιωάννη Κόκκινο, που, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές για την επιτυχία της έκθεσης του Δημάρχου κ Γ. Πασχόπουλου που απουσίαζε στο εξωτερικό, τόνισε τα εξής:
«Σας καλωσορίζουμε στα εγκαίνια της έκθεσης που η Ελασσόνα φιλοξενεί με τη σειρά της σήμερα. Και λέω με τη σειρά της γιατί, ξεκινώντας από την Αθήνα, και πάνω σε μια ιδέα του Τζίμη του Ευθυμίου και της πολιτιστικής εταιρίας Ορίζοντας, ταξίδεψε και φιλοξενήθηκε σε πολλές πόλεις, όπως Πάτρα, Πύργος, Ναύπακτος, και αλλού. Όπου παρουσιάσθηκε, ενισχύθηκε από τους εκεί καλλιτέχνες, που ένωσαν τη φωνή με τα έργα τους, σ’ αυτή τη έκθεση διαμαρτυρίας, για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε και στη χώρα μας.
Μια έκθεση που φιλοδοξεί να μας συγκινήσει λίγο περισσότερο, από τις άλλες εκθέσεις, γιατί αναφέρεται στα γεγονότα που έκαψαν τις καρδιές μας, τον τόπο και την ιστορία μας, δηλαδή οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού.
Όταν προτάθηκε η διοργάνωση στο Δήμο μας, αυτού του εικαστικού γεγονότος, όχι μόνο από την αρχή το αγκαλιάσαμε, αλλά δώσαμε και όλες μας τις δυνάμεις, ενώνοντας τις οικολογικές μας ανησυχίες, ώστε αυτό να πετύχει και να ενισχυθεί. Και είμαστε περήφανοι που το καταφέραμε.
Στο κύριο κορμό των 47 καλλιτεχνών από την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, προστέθηκαν 68 καινούριοι εικαστικοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου μας για συμμετοχή. Έχουμε λοιπόν τη χαρά να σας παρουσιάζουμε σήμερα, μια μεγάλη έκθεση, με όλο το φάσμα των εικαστικών τάσεων. Θα δείτε έργα κλασικά, εξπρεσιονιστικά, μεταφορικά, εγκαταστάσεις χώρου, όπως και πιο σύγχρονα έργα που έχουν την έννοια του Τυχαίου.
Εκτός από την κύρια ομάδα του Ορίζοντα, και τον επιμελητή της έκθεσης τον Τζίμη τον Ευθυμίου, προστέθηκε για την πόλη μας, η επιμέλεια της Θωμαής Κόντου, και η εικαστική ευθύνη της καλλιτεχνικής επιτροπής που δημιουργήσαμε.
Εδώ πρέπει να σας πω, ότι έχουμε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, γιατί αυτή η επιτροπή έγινε όχι μόνο από εδώ δημιουργούς και που όλοι ξέρετε, αλλά ξαναήρθαν στην Ελασσόνα, και μπήκαν σ’ αυτή, παιδιά της όπως οι καλλιτέχνες, ο Χρήστος Σαμαράς, ο Βαγγέλης Βλαχοδήμος , η Λία Μπλιούμη, η Χάρις Χατζήνα, ο Σάκης Γκουντρουμπής, ο Γιάννης Ράπτης, ο Σπύρος Πουλημένος ο Σάκης Αλεξανδρίδης, ο Γιώργος Αμαραντίδης, που δημιουργούν σε άλλες πόλεις, ξεκινώντας έτσι μια συνεργασία που ευχόμαστε να μη μείνει εδώ.
Όλοι προσέφεραν για τη μέρα αυτή, τα παιδιά της οργανωτικής επιτροπής, η ομάδα μουσικής επιμέλειας, η ομάδα φωτογραφικής ευθύνης, τα παιδιά της ΔΕΠΤΑΚΑΛ, και πολλοί συμπολίτες μας, που το όνομά τους δεν υπάρχει σε κανένα κατάλογο, αλλά δούλεψαν ακούραστα κοντά μας.
Πολύτιμες για μας ήταν οι χορηγίες, της Ευαγγέλου Κατασκευαστικής και της ΜODECO, που τους ευχαριστώ ιδιαίτερα.
Τους ευχαριστώ από καρδιάς όλους, καθώς και όλους εσάς που ήρθατε απόψε εδώ, και μας τιμήσατε, και σας υποσχόμαστε, σύντομα να ξαναβρεθούμε σε παρόμοια πολιτιστικά γεγονότα.»
Εκ μέρους της πολιτιστικής εταιρία «Ορίζοντας» ο ζωγράφος – ποιητής κ. Τζίμης Ευθυμίου ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: « Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα όλου του κόσμου, μας αφορά όλους. Όταν χάνουμε κάτι, τότε το εκτιμούμε. Η καταστροφή του περασμένου καλοκαιριού ήταν ένας πόλεμος, που μπορεί να ξαναγίνει κάποια στιγμή. Ίσως η συνείδηση, η γνώση και η ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον μας, είναι η μόνη διέξοδος για να μη μας βρει ανοχύρωτους ξανά η καταστροφή. Οι καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό, σχολιάζουν, καταγγέλλουν, υπενθυμίζουν, αλλά και εύχονται μέσα από τα έργα τους. Αντικείμενο η ίδια η Ζωή και η διατήρηση στη φυσική της κοίτη. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η φιλόξενη Ελασσόνα, που έχει δίπλα της τον υπέροχο Όλυμπο, έδειξε τις δικές της ευαισθησίες σε ένα κρίσιμα ζήτημα. Η έκθεση θα συνεχίσει το ταξίδι της σε περιοχές της χώρας και υπάρχουν εφόδια, κουράγιο και ανεξάντλητη εθελοντική δράση για αυτό το φιλόδοξο ταξίδι…» .
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν : ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππος Σαχινίδης, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Τηλ. Γκαμπέτας, Αθ. Ζιώγας & Κ. Δριστέλλας, ο πρώην βουλευτής κ. Β. Αγοράστης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Δ. Τσιουρής και Γρ. Μπόλης, , ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ Ι. Ράπτης, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Σαρανταπόρου κ. Χ. Τσιουρής, ο αντιδήμαρχος Σαρανταπόρου κ Αθ. Μηνάς,, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας κ. Π.Χατζήνας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων – υπηρεσιών – συλλόγων, καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στην έκθεση αλλά και φίλοι της τέχνης από την ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού χώρου.
Πραγματικά αξίζει να επισκεφθεί κανείς την έκθεση η οποία θα παραμείνει ανοικτή ως και τις 11 Μαΐου με ώρες λειτουργίας καθημερινά 11:00 – 14:00 και 19:30 – 21:30. Τέλος για επισκέψεις σχολίων και οργανωμένων μονάδων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στα τηλέφωνα : 2493025440 - 6974233850 (ΔΕΠΤΑΚΑΛ).
Στα πλαίσια της έκθεσης την Κυριακή 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ποιητική – μουσική βραδιά στην κατάμεστη αίθουσα του καφενείου «Κεντρικό» που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα από τους ανθρώπους της έκθεσης, και στην οποία απαγγέλθηκαν ποιήματα των ποιητών Παγουλάτου Ανδρέα, Ιωαννίδη Λίνου, Ξανθόπουλου Λευτέρη, Δάρα Αλέξη, Μίχα Χρήστου, Ευθυμίου Τζίμη.
Τη μουσική επένδυση της βραδιάς είχαν οι Τσιαβές Δημήτρης, Λεκκάς Λάζαρος, Θωμαϊδης Θωμάς, Τσιαπλές Βαγγέλης, Μπουρνάκας Δημήτρης και Μπουρνάκα Ειρήνη.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:
Αθανασάκη Ιουλία, Αηδονίδης Ηλίας, Ακύλα Έλενα, Αλεξανδρίδης Θανάσης, Αμαραντίδης Γιώργος, Αναστασοπούλου Ελένη, Ανδρό, Αντωνιάδης Χρήστος, Αποστολάκης Χρήστος, Αποστολοπούλου Παναγιώτα, Αποστόλου Βούλα, Ασημίνας Γιώργος,Βαλαωρίτης Νάνος, Βαρνάς Κώστας, Βασδέκη Εύη, Βελαώρας Χάρης, Βλαχοδήμος Βαγγέλης, Γαζετοπούλου Γιούλια, Γαζετόπουλος Κώστας, Γάθη Γιούλα, Γαλάτος Σταύρος, Γεωργά Ματίνα, Γιανναδάκης Μανώλης, Γκαντάρας Βαγγέλης, Γκάρα Μαρία, Γκουλιαλμάκη Λουίζα, Γκουντουβά Μαριάννα, Γκουντρουμπής Σάκης, Γρίβα Έλλη, Δασκαλόπουλος Αριστείδης, Δημητρίου Αστέριος, Ευθυμίου Τζίμης, Ζαγκαβέλα Στέλλα, Ζανέτου Μαριάντζελα, Ζαρκάδα Μαρίλη, Ζολώτα Μαριλένα, Κανούτο Κάλλαν, Καπέ Αντωνία, Καπέ Σταματία, Καπελεντζή Άννα, Καραμούζη Ευγενία, Καραμούζη Ράνια, Κατσιάνας Βασίλης, Κατσιάνας Γρηγόρης, Κατσιφαράκη Κατερίνα, Καψάλη Αντιγόνη, Κοζακοπούλου Μιχαλίτσα, Κολλημένος Κώστας, Κοντογιάννης Τριαντάφυλλος, Κόντου Θωμαή, Κόντος Δαμιανός, Κόρκου Αγγελική, Κουτρούλης Γιάννης, Κουτσαυτίκης Κώστας, Κουτουβίδης Θοδωρής, Κοτσίρας Ηλίας, Κοψίδου Σοφία, Κρανιώτης Δημήτρης, Κριθαρά Ρίκα, Κωστής, Λαπούσης Δημήτρης, Λέτσιου Μαρία, Λιλικάκης Κοσμάς, Λιόλιος Θωμάς, Μακρής Αποστόλης, Μαράβας Λάζαρος, Μαστερόπουλος Ιβάν, Ματθαίου Βίκτορ, Ματθαίου–Αλεξούλη Σόνια, Μηνάς Κων/νος, Μήτρας Μιχαήλ, Μοίρα Κέλυ, Μπαδόλα Ειρήνη, Μπαλή Ζέτα, Μπαρδάκη Αγγελική, Μπέσκος Γιάννης, Μπλιούμη Λία, Μουσούλη Λίτσα, Μωραΐτης Παναγιώτης, Νατσιούλης Φώτης, Ντελής Νίκος, Ντόντου Κατερίνα, Ντούλα Ευαγγελία, Ντούμα Βίκυ, Ξυντάρας Θόδωρος, Πάλλης Δημήτρης, Πάλμου Σταματίνα, Παναγιώτου Μαρία, Πανόπουλος Ίων, Παπαγιάννης Πέτρος, Παπαζαχαρίου Ματίνα, Παπαϊωάννου Σόνια, Παπανδρέου Θωμάς, Παπαχρήστου Ιωάννα, Παραουλάκη Αθηνά, Πίπιλα Μαργαρίτα, Πολιτοπούλου Ελένη, Πολυχρονάτου Ελένη, Πουλημένος Σπύρος, Πούλος Ηλίας, Πούρικας Χρήστος, Πράππας Βασίλης, Πρέσσας Νίκος, Προδρομίδου Έλενα, Πρόζου Μαρία, Ραλλίδη Ιουλία, Ράπτης Γιάννης, Σακούλης Νίκος, Σαμαράς Χρήστος, Σιδηροπούλου Σοφία, Σινόπουλος Βασίλης, Σκαρλάτος Γιάννης, Σοφρά Βάσω, Σπυράκης Γιώργος, Σταματόπουλος Αλέκος, Στεργίου Κώστας, Τρανός Τριαντάφυλλος, Τρυπαναγνωστόπουλος Γιάννης, Τριανταφύλλου Κωστής, Τσακίρης Γιώργος, Τσεκούρα - Χατζήνα Χάρις, Τσιγιάννης Βασίλης, Τσιλίκης Θανάσης, Φαλιάνγκας Θανάσης, Χάμου Ιωάννα, Χατζηπανηγύρη Ιωάννα, Χατζησταύρου Ιάκωβος, Χλωροκώστα Έφη, Χουρχουλής Γιώργος, Χρήστου Καίτη.
Στην έκθεση συμμετέχει το περιοδικό «Ελληνικό Πανόραμα», με φωτογραφικό υλικό από το οδοιπορικό του στην καμένη γη της Πελοποννήσου.

Χορηγοί των εκδηλώσεων είναι η «ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ» και η βιομηχανία επίπλων «MODECO».

Χορηγοί Επικοινωνίας είναι οι Εφημερίδες : Ελευθερία, Ημερήσιος Κήρυκας, Αναγνώστης, Έκδοση, Επαρχιακός Λόγος, Παλμός και τα Ραδιόφωνα: Ελεύθερη Ραδιοφωνία Ελασσόνας , Ράδιο 2, Ράδιο Ελασσόνα, Ράδιο Κιβωτός.

Τιμητική καλλιτεχνική Επιτροπή
Βαλαωρίτης Νάνος, Ευθυμίου Τζίμης, Κωστής (Κωστής Τριανταφύλλου), Μαράβας Λάζαρος, Παγουλάτος Ανδρέας, Πουλημένος Σπύρος, Σαμαράς Χρήστος.

Επιμέλεια Έκθεσης
Ευθυμίου Τζίμης, Κόντου Θωμαή.

Καλλιτεχνική Οργανωτική Επιτροπή
Βλαχοδήμος Βαγγέλης, Μπλιούμη Λία, Γαλάτος Σταύρος, Χατζήνα Χάρις, Κόρκου Αγγελική, Ράπτης Γιάννης, Αστερόπουλος Ιβάν, Δελαώρας Γιάννης, Κουτουβίδης Θοδωρής, Πρέσσας Νίκος, Σκαρλάτος Γιάννης, Γκουντρουμπής Σάκης, Χλωροκώστα Έφη, Αλεξανδρίδης Θανάσης, Αμαραντίδης Γιώργος, Γάθη Γιούλα, Καπελεντζή – Βαρελά Άννα, Παπαχρήστου Ιωάννα.

Οργανωτική Ομάδα Υποστήριξης
Ζιώγας Αθανάσιος, Βαλατσός Ευάγγελος, Αναγνωστάκης Σπύρος, Μπαμπούλης Γεώργιος, Μπίκιας Θανάσης, Μπουζούκης Δημήτριος, Οικονόμου Τάκης.

Ομάδα Φωτογραφικής Ευθύνης
Τσιγιάννης Βασίλης, Γκαντάρας Βαγγέλης, Παπαγιάννης Πέτρος, Νατσιούλης Φώτης, Πούρικας Χρήστος, Λιόλιος Θωμάς, Ντελής Νίκος.

Στοιχεία επικοινωνίας, ενημέρωσης και άντλησης πληροφοριών για την έκθεση:
Δ.Ε.Π.Τ.Α.Κ.ΑΛ. Δήμου Ελασσόνας,
Χρ. Βλαχοδήμου 1
402 00 Ελασσόνα
Τηλ: 2493025440
Fax: 2493025053
Email: deptakal@hol.gr , deptakal@gmail.com
Ιστολόγιο - Blog : http://deptakal.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: